Svijet
0

Bojazan od otvaranja neonacističkog centra u Njemačkoj

FENA
U mjestu Rauen, u istočno-njemačkoj pokrajini Brandenburg, postoji bojazan od otvaranja neonacističkog školskog centra, pošto je u njemu supruga jednog visokog funkcionera ekstremno desne Nacionaldemokratske partije (NPD) kupila posjed, javljaju danas njemački mediji, prenosi Tanjug.

"Supruga člana predsjedništva NPD Andresa Molau je, uime neke švedske firme, kupila jedan bivši poljoprivredni pogon u Rauenu, južno od Berlina", rekao je Hans-Joahim Šreder, iz nadležnih službi grada.

Portparol pokrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova je, međutim, rekao da postoje određene pretpostavke da se iza tog posla, zapravo, krije NDP i da Služba za zaštitu Ustava provjerava cijeli slučaj.

Iz NPD, koja je već postala parlamentarna stranka na njemačkom istoku, demantirali su pisanje medija da se iza kupovine krije stranka i naglasili da oni upravo stoje pred kupovinom odgovarajućeg objekta.

Ovo nije prvi slučaj da gradići njemačkog istoka dospiju u novine zbog ekstremne desnice i NPD.

Gradić Delmenhorst u Donjoj Saksoniji je ove zime bio u sličnoj situaciji, pošto je vlasnik jednog hotela želio da taj objekat proda neonacističkoj fondaciji ''Vilhelm-Titjen'' čija je namjera bila da tu otvori školu za mlade desničare.

Problem je riješen tako što je grad kupio hotel i time okončao borbu svojih građana, koji su bili sakupili skoro milion eura za pomoć gradu pri kupovini. Hotel je otkupljen za tri miliona eura, što je, kako je pisala štampa, znatno više od njegove stvarne vrijednosti.

Interesi, koje pokazuju neonacisti za pojedine nekretnine u Njemačkoj su često smišljeni potezi kako bi se provocirali javni protesti i prisilile općine da objekte, zatim, kupe po previsokoj cijeni i da vlasnici i neonacisti pri tome, često rade usklađeno, piše njemačka štampa, povodom takvih kupovina.