Problem s baterijom riješen?
1

Boeing zatražio testne letove Dreamlinera 787

Klix.ba
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Kompanija Boeing je zatražila dozvolu Američke federalne administracije za avijaciju (FAA) da provede testne letove svog putničkog aviona 787 Dreamliner nakon što je 50 aviona prizemljeno prošlog mjeseca zbog istrage u vezi problema s baterijom.

Baterija na Boeingu 787 kompanije Japan Airlines je potpuno izgorjela, a kompanija All Nippon Airways je bila prisiljena na hitno slijetanje zbog istog kvara. Neki analitičari tvrde da je Boeing veoma blizu rješenja ovog problema.

Glasnogovornik kompanije Boeing, Peter Conte, za BBC je rekao da FAA razmatra zahtjev za testiranje. Analitičar Chris de Lavigne iz konsultantske kompanije Frost & Sullivan je rekao da će vlasti najvjerovatnije Boeingu dati pozitivan odgovor.

"Ovo je jasna indikacija da je Boeing pronašao uzrok problema i njegovo rješenje. Logičan korak je provođenje testnih letova kako bi se vidjelo da li je to zaista tako", kazao je Sullivan.

Kompanije Japan Airlines i All nippon Airways su ranije zatražile od vlasti u SAD-u i Japanu da pokrenu istragu i otkriju šta je dovelo do problema s baterijom. Japansko ministarstvo transporta je saopćilo da inspektori za sigurnosti nisu pronašli ni jedan problem sa samom baterijom. U isto vrijeme je istragu pokrenula i kompanija Boeing, te je također došla do istih rezultata

"Ništa ne pokazuje da smo izabrali lošu bateriju za naš avion", rekao je Jim McNerney, izvršni direktor Boeinga.

Problem s baterijom je potom doveo do zabrinutosti da bi avioni mogli ostati prizemljeni duže vremena. Kompanija Boeing, koja ima 800 narudžbi pomenutog modela aviona, obustavila je njihovu isporuku.

Neki analitičari tvrde da Boeing zahtjevom za testnim letovima pokušava pokazati da je problem s baterijom unikatan slučaj kod JAL-ovog i ANA-inog aviona. Time kompanija želi dokazati da su avioni Boeing 787 potpuno sigurni.

Međutim, inspektori će vjerovatno provesti rigorozne testove prije nego dopuste ponovnu upotrebu aviona s obzirom da kupci aviona i putnici moraju biti potpuno zadovoljni i sigurni da je problem riješen.