Svijet
0

"Boeing" demantirao da odgađa prvi let "Dreamlinera"

FENA
Američki "Boeing" demantirao je novinske izvještaje da će odgoditi prvi let svoga novog aviona 787 "Dreamliner" naglašavajući da će se taj putnički avion pojaviti na nebu krajem septembra, kako je to ranije i najavljeno.

Zvanični predstavnik Boeinga demantirao je pisanje Seattle Post Inteligencera koji je u petak, pozivajući se na izvore bliske kompaniji, tvrdio da će prvi let Dreamliner obaviti tek u oktobu zbog problema u proizvodnji.

Model 787, prikazan prvi put osmog jula ove godine u Boeingovoj tvornici u Everettu, država Washington, prvi je novi avion američkog giganta u posljednjih 13 godina.

Planirano je da se uvede u promet u maju 2008. godine u floti japanske kompanije All Nippon Airways koja je prvu porudžbinu objavila prije četiri godine, javile su agencije.

Boeing je do sada dobio oko 680 porudžbina iz 45 aviokompanija za Dreamlinera, što premašuje 110 milijardi dolara po kataloškoj cijeni tog aviona.

Američka kompanija tvrdi da je Dreamliner najmanji potrošač goriva od svih aviona drugih proizvođača u svojoj kategoriji zahvaljujući ugradnji lakih kompozitnih materijala.