Svijet
0

Blunt: Jednostrano proglašenje neovisnosti Kosova stvara probleme

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Jednostrano proglašenje neovisnosti Kosova moglo bi imati teške posljedice, izjavio je voditelj Ureda Velike Britanije u Prištini David Blunt tokom posjete kosovskom selu kod Đakovice, objavili su u nedjelju prištinski mediji na albanskom.

"To bi moglo imati teške posljedice jer je nejasno ko će ga priznati. Slučaj Kosova mogao bi postati sličan turskom Cipru", rekao je Blunt.

Britanski diplomat također je kazao kako nije realno očekivati da će 10. decembra, po isteku roka za aktuelne pregovore, sve završiti.

"Želimo da se proces završi što je moguće prije", rekao je Blunt napominjući da je ipak jasno da 10. decembra tek završava mandat međunarodne pregovaračke "trojke" nakon čega će se ići na donošenje konačnog rješenja.

Britanski diplomat je podsjetio kako će "trojka" pripremiti izvještaj koji će prvo razmotriti Kontaktna grupa, a onda će ga predati glavnom sekretaru UN-a Ban Ki Moonu.

"Sigurno će biti dodatnih diskusija u Vijeću sigurnosti UN i naravno važnih diskusija unutar Europske unije", rekao David Blunt.

Velika Britanija je jedna od prvih zemalja koja je podržala plan Marttija Ahtisaarija koji previđa nadziranu neovisnost Kosova.