Hillary Clinton
0

"Blizu smo dogovora o razoružavanju"

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Američki državni sekretar Hillary Clinton izjavila je danas da je ostvaren suštinski napredak u razgovorima sa Rusijom o novom sporazumu o nuklearnom razoružavanju.

Klintonova je tokom posjete Moskvi rekla da vjeruje da će konačan Sporazum o smanjivanju strateškog naoružanja (START) biti sklopljen uskoro, prenosi BBC.

Rusija i SAD pokušavaju da zamijene stari sporazum START, koji je istekao u decembru.

               Šef ruske diplomatije Sergey Lavrov izjavio je na zajedničkoj konferenciji za novinare da su dvije zemlje stigle do završne faze razgovora o novom sporazumu.

               Procjenjuje se da SAD posjeduju više od 2.000 komada nuklearnog naoružanja, a Rusija skoro 3.000. Obje strane pristale su da smanje broj bojevih nuklearnih glava na po 1.500 do 1.675.

Nesuglasice su se pojavile u vezi sa mjerama verifikacije, te načinom prebrojavanja bojevih glava i sistema za lansiranje.

              Komentatori navode da Rusija mjesecima odugovlači sklapanje sporazuma, dok je američkom predsjedniku Baracku Obami stalo da on bude zaključen prije velike konferencije o nuklearnom razoružavanju u SAD sljedećeg mjeseca.
Klintonova se nalazi u dvodnevnoj posjeti Moskvi, tokom koje će biti održan i važan sastanak o Bliskom istoku. Sutra će u glavni grad Rusije doputovati i izaslanik SAD za Bliski istok John Mitchel.

U razgovorima o aktuelnoj krizi u odnosima između Izraela i Palesinaca učestvovaće predstavnici Rusije, SAD, EU i UN.