Svijet
0

Blizu 70 talibana ubijeno u Afganistanu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Skoro 70 talibana i jedan afganistanski vojnik ubijeni su u sukobima između pobunjenika i međunarodnih i afganistanskih snaga u Afganistanu, dok je jedan humanitarni radnik Bangladeša ubijen u posebnom incidentu, saopćili su u četvrtak zvanični izvori.

Najtragičniji sukob u kojem je ubijeno 45 talibana u srijedu navečer desio se u provinciji Uruzgan, nakon zasjede koja je ciljala zajedničku međunarodnu i afganistansku patrolu, saopćila je koalicija na čelu sa SAD.

U susjednoj provinciji Kandahar, 13 islamista je ubijeno u srijedu navečer u drugom sukobu također sa zajedničkom patrolom u regionu Zehrija, objavio je šef policije ove provincije Sayed Aqa Saqib.

"Napad talibana na zajedničku patrolu isprovocirao je sukob u kojemu je ubijeno 13 a povrijeđeno šest pobunjenika", rekao je on.

U provinciji Zabul, islamisti su u srijedu navečer napali zajednički konvoj afganistanske vojske i Međunarodnih snaga za pružanje pomoći (Isaf) NATO-a. Napadači su izgubili 11 ljudi i jedan afganistanski vojnik je ubijen, rekao je glasnogovornik vlasti u provincije Gulab Shah Alikhail.

Na drugoj strani, službenik Bangladeša, koji je radio za jednu međunarodnu nevladinu organizaiju je ubijen, a njegov suradnik je povrijeđen dok su motorom išli u provinciju Badakhshan, na sjeveroistoku zemlje.