Jedan u 200.000 slučajeva
0

FOTO+VIDEO / Blizanci uspješno razdvojeni nakon 13-satne operacije

Sarajevo-x.com
Joshua i Jacob Spates su blizanci koji rođeni na carski rez u januaru, šest sedmica prije očekivanog termina. Nažalost, njihova tijela su bila spojena na početku kičmenog dijela. Šanse da prežive su bile jako male.

No, na veliku sreću doktora i roditelja, blizanci Joshua i Jacob Spates su preživjeli uprkos lošim prognozama. Doktori su ih uspješno razdvojili tokom operacije koja je trajala 13 sati.

Nakon što su se oporavili, napokon su se vidjeli licem u lice, jer su tokom perioda kad su bili spojeni bili okrenuti leđima jedan od drugog.

Osmomjesečne bebe iz Memphisa i dalje nastavljaju svoju borbu pod budnim okom doktora, ali je srećom najgore prošlo.

Majka dvojice dječaka, Adrienne Spater, izjavila je da bebe dobro napreduju nakon operacije koja je obavljena 29. augusta. Mali Jacob je još uvijek na intenzivnoj njezi, te je potrebno obaviti još nekoliko operacija, dok je Joshua spreman za odlazak kući.

"Joshua se sjajno oporavlja. Uz malo sreće će s njim biti sve uredu", rekao je doktor Max Langham, jedan od hirurga koji je operisao dječake u bolnici "Le Bonheur" u Memphisu.

Blizanci su rođeni šest sedmica prije vremena. Bili su spojeni na zadnjem dijelu karlice i intestinalnim traktom. Morali su biti razdvojeni zbog Jacobovih problema sa srcem. Dr. Langham je rekao da bi blizanci preminuli za godinu ili dvije u slučaju da su ostali spojeni.

Slučajevi u kojim su blizanci rođeni spojeni su veoma rijetki. Jedan takav slučaj se dogodi u 200.000 poroda. Manje od trećine ovakvih beba preživi više od jednog dana.

Hirurzi tvrde da je uspješan ishod ove operacije rezultat vježbanja operacija u sličnim slučajevima.