Svijet
58

Blizanci spojeni trupom ne žele operaciju razdvajanja

Klix.ba
Shivanath Sahu i njegov brat blizanac Shivram rođeni su kao sijamski bliznaci. Iako su ljekari kazali da postoji mogućnost da ih razdvoje operacijom, oni to ne žele.

Dvanaestogodišnji blizanci rođeni su spojeni strukom. Dijele noge i imaju četiri ruke, a vjeruje se da dijele i isti stomak. Imaju odvojena srca, pluća i mozgove. Ljekari vjeruju da bi ih mogli razdvojiti, ali oni su odlučni da žele ostati ovako.

"Ne želimo da nas razdvoje. Ostat ćemo ovakvi i kada ostarimo. Želimo živjeti ovakvi kakvi jesmo", rekao Shivram za Barcroft TV.

Uprkos tome što su spojeni, Shivram i Shivanath imaju normalan život koliko je god to moguće. Timskim radom se kupaju, oblače, te češljaju kosu jedan drugom. Također, šetaju selom i voze bicikl.

„Naučili smo sve. Vozimo bicikl do škole i igramo kriket bez problema“, rekao je Shivanath.

Njihov otac, Raj Kumar, kaže da su odlični učenici, no suočavaju se s mnogim izazovima,.

"Tokom kišne sezone vrlo im je teško hodati. Kada jedno želi sjediti drugo mora ležati. Ali ne svađaju se. Imaju slično mišljenje, i ako se jedan želi igrati onda se igra i drugi. Bog ih je stvorio ovakve i moraju da hodaju tako. Ostat će takvi. Ne želim drugačije", rekao je otac.

Pedijatar dr. Krishan Chugh iz Fortis Memorial instituta u Gurgaonu kazao je kako bi razdvajanje bilo moguće i da bi noge pripale Shivramu, dok bi Shivanath ostao paraplegičar. Razumije zbog čega blizanci i njihov otac sada to ne žele,ali misli da će se to promijeniti kada odrastu.