Mahmoud Abbas
0

"Bliskoistočni mirovni proces je zakočen"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bliskoistočni mirovni proces je zakočen, izjavio je u utorak palestinski predsjednik Mahmoud Abbas nakon susreta s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim u crnomorskom turističkom mjestu Sočiju.
  • Nema dokumenta koji bi mogao pokrenuti politički proces, navela je novinska agencija Interfax Abbasovu izjavu, prenosi DPA.

Medvedev je izjavio da Moskva podržava rješenje po principu dvije države koje predviđa stvaranje palestinske države koja egzistira pored Izraela.

  • Rusija je pozvala na novo pokretanje mirovnog procesa i mogla bi dati vlastiti doprinos, izjavio je Medvedev, govoreći o mogućnosti februarskog sastanka takozvanog bliskoistočnog "kvarteta" - Rusije, Sjedinjenih Država, Evropske unije i Ujedinjenih nacija.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov potvrdio je u Sočiju planove Moskve za održavanjem šire bliskoistočne konferencije.

  • Palestinci i Izraelci morali bi, ipak, ostvariti značajan napredak uoči nje, kazao je on.

Lavrov je ponovio svoju odbranu ruskih kontakata s radikalnom islamističkom palestinskom organizacijom Hamas.

  • Niko ne bi trebao biti izoliran kako bi se nastavio dijalog, kazao je.

Izrael je u nekoliko navrata prijetio bojkotom moskovske mirovne konferencije ukoliko na njoj budu učestvovali Hamas i libanska radikalna islamistička organizacija Hezbollah.