Svijet
0

Bliskoistočna kriza u središtu pažnje britanske štampe

FENA
Situacija na Bliskom istoku i dalje je u centru pažnje britanskih dnevnika -"Liban na ivici ponora", "Libanska kriza samo što nije izmakla kontroli", "Bliski istok nije na ivici rata, već na ivici katastrofe" - samo su neki od naslova čitavog niza tekstova u ponedjeljak posvećenih najnovijoj krizi.

Timesov komentator Tim Haymes ističe da su na Bliskom istoku prisutni višeslojni, međusobno povezani problemi - sukob Arapa i Izraelaca, šiita i sunita u Iraku, nuklearne ambicije Irana, aktivnosti al - Qaide i obnovljenih Talibana, napetost oko Kašmira.

"Hladni rat je bio blagoslov za Bliski istok jer je ograničavao količinu poniženja koju su Izraelci ili Arapi mogli da nanesu jedni drugima. Danas je situacija upravo obratna. Čak i kada bi se stekli uslovi za čuveno rješenje koje bi i Izraelcima i Palestincima podarilo po državu, vanjske sile bi mogle da ga sabotiraju. Situacija na Bliskom istoku je rijetko kada djelovala opasnije", zaključuje Tim Haymes u Tajmsu.

Financial Times procjenjuje da se kriza rasplamsala zahvaljujući diplomatskom vakuumu u kojem se Bliski istok zatekao.

"Jedan od razloga za to je debakl u Iraku koji je paralizovao Bushovu administraciju. Zbog toga Amerika i njeni partneri iz G8 moraju najnoviji plamen smjesta da poliju vodom prije nego što potpuno izmakne kontroli. Kratkoročni ciljevi moraju da budu prekid vatre, pomoć Libanu pri zauzdavanju Hezbolaha i slanju trupa na granice, te međunarodna izolacija Sirije. Dugoročno gledano, međunarodna zajednica mora ponovo da se uključi u regionalni mirovni proces", piše Financial Times.