Svijet
8

Bliski susret u Perzijskom zaljevu: Amerikanci ispalili hice upozorenja za iranske čamce

Klix.ba
Patrolni čamac američke mornarice otvorio je vatru ispalivši tri hica upozorenja prema čamcima koji pripadaju Iranskoj revolucionarnoj gardi, a nakon incidenta je saopćeno da su Iranci "uznemiravali" Amerikance.

Drugi američki patrolni čamac te brod kuvajtske mornarice su također učestvovali u incidentu s iranskim snagama, koji se dogodio u sjevernom dijelu Perzijskog zaljeva.

U jednom trenutku je iranski čamac prišao na blizu 180 metara jednom od američkih čamaca. Amerikanci su potom ispalili signalne rakete i uspostavili komunikaciju s Irancima putem radija, a USS Squall je ispalio tri hica upozorenja. Hici su ispaljeni u vodu kako bi Iranci shvatili da se moraju povući.

Glasnogovornica State Departmenta Elizabeth Trudeau je izjavila da incidenti poput ovog nepotrebno dovode do eskalacije tenzija te je dodala da SAD ne znaju namjere Irana.

Američka mornarica je rekla da su iranski čamci izvršili brzo presretanje USS Nitzea u vodama u blizini Hormiškog moreuza, što je bio "nesiguran i neprofesionalan potez". Nakon upozorenja su iranski čamci usporili i okrenuli se na nešto više od 270 metara od američkog razarača.

Sličnih incidenata je bilo nekoliko od decembra prošle godine, a Iranci su koristili i dronove za prilazak američkim brodovima i čamcima.