Komentar
0

Bliski istok na izlazu iz slijepe ulice?

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Da li će Baracku Obami poći za rukom ono što brojnim američkim predsjednicima prije njega nije – da okonča izraelsko-palestinski sukob koji praktično traje od kraja Drugoga svjetskog rata? – pita se u u četvrtak ujutro komentator BBC-a.

Obamina administracija posljednjih sedmica grozničavo radi na obnovi pregovora između dvije strane.

Diplomatski izvori kažu kako se Bijela kuća nada da će krajem sljedećeg mjeseca, na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN-a u New Yorku, organizirati sastanak izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa.

Sve prepreke da do tog sastanka dođe još uvijek međutim nisu otklonjene.

Izraelski premijer Netanyahu proveo je prethodna dva dana u Londonu gdje je između ostalog razgovarao s Obaminim izaslanikom za Bliski istok Georgeom Mitchellom.

U saopćenju izdatom nakon sastanka u srijedu kaže se da je on bio veoma produktivan. Ali nema ni riječi o ključnom pitanju – je li Netanjahu pokazao spremnost da popusti pred Obaminim zahtjevom te potpuno obustavi gradnju unutar jevrejskih naselja podignutih na Zapadnoj obali?

Bez obustave gradnje Palestinci ne pristaju sjesti za pregovarački sto. Ako Izraelci nastavljaju da grade, to s palestinskog stanovišta znači da ne misle predati tu teritoriju, pa nema ni smisla pregovarati.

Obama vrši pritisak na Izraelce da obustave gradnju. Ali, diplomatski urednik BBC-a Jonathan Marcus uočava da Netanyahu pruža veći otpor nego što se očekivalo: "Izraelci kažu da su spremni obustaviti izgradnju novih naselja na određeno vrijeme i zaustaviti širenje postojećih naselja. Ali onda dodaju interesantnu formulaciju – kažu kako žele da se u postojećim naseljima nastavi normalan život. To drugi riječima znači da se naprimjer ne može zabraniti izgradnja obdaništa i škola u nekom jevrejskom naselju na okupiranoj teritoriji gdje živi veliki broj mladih porodica s djecom."

U suštini Amerikanci i Izraelci se trenutno natežu oko toga šta se tačno podrazumijeva pod obustavom gradnje u jevrejskim naseljima. To natezanje će se nastaviti još malo – Izraelci sljedeće sedmice idu u Ameriku na razgor s Obaminim čovjekom za Bliski istok Georgeom Mitchellom. Potom će Mitchell otputovati u regiju.

O svim tim sastancima možda će se jednog dana pisati kao o historijskim razgovorima koji su doveli do stvaranja nezavisne palestinske države i trajnog mira. Ali početak svakako ne daje previše razloga za optimizam. Ako Izraelci nisu spremni ni da obustave gradnju, kako očekivati da se jednoga dana povuku i prepuste teritoriju Palestincima? Nije li sve to ipak beznadežno?

Komentator BBC-a smatra kako tračak nade daje činjenica da je nova američka administracija mir na Bliskom istoku stavila u vrh svojih prioriteta: "Tačno je da obje strane otežu i da se velikom broju analitičara čini da je sve manje vremena za mirovno rješenje koje bi podrazumijevalo dvije države. Na izraelskoj strani postoje podjele oko toga da li se treba povući s okupiranih teritorija. Kod Palestinaca podjele između Fataha, koji je na vlasti na Zapadnoj obali, i Hamasa, koji kontrolira pojas Gaze. Kontekst dakle nije pozitivan. Ali bez obzira na to, Amerikanci su odlučni da dvije strane dovedu za pregovarački sto, možda već za nekoliko sedmica."

Sve u svemu, šest decenija od početka izraelsko-palestinskog sukoba malo je onih koji ne misle da je jedino rešenje za trajan mir ono koje podrazumijeva stvaranje dviju država – izraelske i palestinske. To što je konačno rješenje u principu poznato, ne olakšava i put do njega.