The Guardian
0

Bliski istok je Obamin vanjskopolitički prioritet

FENA
Britanski dnevnik The Guardian piše u četvrtak da je američki predsjednik Barack Obama proveo prvi dan u Bijeloj kući poništavajući ubrzano, jednu za drugom, diskreditirane političke odluke Georgea W. Busha.

List izdvaja prijedlog o zatvaranju zatvora u zalivu Guantanamo i ponudu novih međusobnih odnosa Iranu.

Na osnovu toga što je prvog dana na položaju američki predsjednik razgovarao s palestinskim i izraelskim liderima telefonom - Guardian zaključuje da će Bliski istok biti vanjskopolitički prioritet njegove administracije, nasuprot Bushu koji je od početka oklijevao da se miješa u bliskoistočne odnose.

Analitičar The Independenta piše da svakoga američkog predsjednika procjenjujemo na osnovu njegovih prvih stotinu dana na položaju, uz ocjenu da će taj period u Obaminom slučaju biti najvažniji i da će izazvati najveće promjene još otkako je Franklin Roosevelt došao na vlast kada je ekonomska depresija bila na vrhuncu.

Bit će to stotinu dana nabijenih akcijom, čak i bez velike međunarodne krize na Bliskom istoku ili zbog iranskog nuklearnog programa, piše Independent.

Dnevnik The Times ističe u prvi plan telefonske razgovore predsjednika Obame s izraelskim premijerom i palestinskim predsjednikom opisujući ih kao znak njegove naklonjenosti miru.

Povodom imenovanja Georgea Mitchella za Obamina posebnog izaslanika za Bliski istok, Timesov uvodničar kaže kako može zavarati pravljenje paralele između Bliskog istoka i Sjeverne Irske - gdje je Mitchell učestvovao u sklapanju sporazuma o prekidu oružanog sukoba.

U dogledno vrijeme Mitchell će morati da razgovara s bliskoistočnim odmetnicima - a mudro će postupiti ako ne bude žurio s tim, jer još nijedan Hamasov ili Hezbollahov lider nije pokazao hrabrost da se odrekne nasilja, kao ni harizmu potrebnu da nakon takve odluke zadrži odanost svojih saradnika, smatra Times.

Independent piše o Obaminoj odluci da američka vojska zatvori zatvor u Guanatanamu u roku od godinu dana kao o "kraju jedne sramne ere".

Independentov kolumnist Robert Fisk piše da Obama ne shvata šta je suština u vezi s Gazom i ističe da ova kriza nije ni spomenuta u inauguralnom govoru u utorak. Palestina i Izrael su toliko vrele teme da se ne mogu ni pipnuti, a na hladnom vašingtonskom danu Obama čak nije ni nosio rukavice, zaključuje kolumnist Fisk.

Financial Times u redakcijskom komentaru piše povodom Bliskog istoka da je prilika koju će tokom mandata imati Barack Obama možda i posljednja da se dođe do rješenja sa dvije države.

Za to je potrebno da se palestinsko rukovodstvo ujedini i posveti samo tome, da Izraelci zavole mir više od svojih naselja i da predsjednik Obama nastupi silinom - piše Financial Times.