Svijet
0

Blair želi "iskren razgovor" s Putinom

FENA
Britanski premijer Tony Blair objasnio je u srijedu, u razgovoru za BBC, da traži da tokom samita G8 pokrene "iskren razgovor" s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o zategnutim odnosima između Moskve i Zapada.

Blair namjerava s Putinom pokrenuti razna pitanja, počevši od projekta američkog proturaketnog štita u Evropi, kojem se protivi Rusija, do izručenja Londonu Andreja Lugovoja, glavnog osumnjičenog u istrazi ubistva bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinenka, koje Moskva odbacuje.

"Mislim da je sada stvar ozbiljna i ja ću to sigurno uraditi kada se budem sastao s predsjednikom Putinom, a to je voditi iskren razgovor o odnosima ne samo između Velike Britanije i Rusije nego i između Evrope i Rusije", rekao je Blair.

"Mislim da je na kraju u dugoročnom interesu Rusije da ima dobre odnose s Evropom ili Zapadom, koji trenutno škripe i teški su", dodao je Blair.

"Ljudi žele dobre odnose s Rusijom, ali odnos koji može da uspije je samo onaj koji je jasan i s kojim dijelimo sigurne vrijednosti i principe", ocijenio je on.

O projektu američkog proturaketnog štita, Blair je rekao da se SAD obavezao da će biti "sasvim transparentan i da će dijeliti tehnologiju".

Putin je ocijenio u nedjelju "glupostima" zahtjev britanskog tužilaštva za izručenje Andreja Lugovoja.

"Moramo pokušati da to riješimo. Mi znamo probleme koji se postavljaju pred Rusiju, ali ne možemo dozvoliti da neko na britanskom tlu na taj način ubije nekoga i kao da se ništa nije desilo. Dakle, mi moramo o tome razgovarati", rekao je Blair.