Svijet
0

Blair u Izraelu u okviru misije "kvarteta"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši britanski premijer Tony Blair stigao je u ponedjeljak u Izrael u okviru svoje nove misije predstavnika "kvarteta" za Bliski Istok, odlučan da pokrene mirovni proces, koji se već šest godina odugovlači.

Nekoliko sati ranije, Blair je započeo svoju regionalnu turneju u Ammanu, gdje je vodio "konstruktivne i pozitivne" razgovore sa šefom jordanske diplomatije Abdelilahom Khatibom.

On će u ponedjeljak, tokom dana, razgovarati s ministricom vanjskih poslova Tzipi Livni i ministrom odbrane Ehudom Barakom.

U utorak, Blair će se sastati s predsjednikom Palestinske samouprave Mahmudom Abbasom u Ramallahu, na Zapadnoj obali, i izraelskim premijerom Ehudom Olmertom u Jerusalemu.

Nije predviđen nikakav susret s predstavnicima Hamasa, koji od polovine juna kontrolira pojas Gaze nakon poraza snaga sigurnosti Palestinske samouprave.

Hamasov glasnogovornik Fawzi Barhun je izjavio da će se Blairova misija pokazati neuspješnom ako se bojkotira Hamas, koji SAD i EU, kao i Izrael smatraju terorističkom organizacijom.

Prva Blairova turneja prethodila je sastankom "kvarteta" prošle sedmice u Lisabonu. Blair pokazuje veliki optimizam vezano za mogućnost mira između Izraelaca i Palestinaca, ne želeći davati nikakve lažne nade.