Svijet
0

Blair potvrdio kabinetu svoje povlačenje

FENA
Tony Blair; Foto: AFP
Tony Blair; Foto: AFP
Tony Blair je potvrdio u četvrtak svom kabinetu da će tokom dana objaviti povlačenje s kormila Laburističke stranke, pa dakle i iz Downing Streeta, saopćio je njegov glasnogovornik.

Britanski premijer objasnio je svoje namjere kabinetu tokom petnestominutnog sastanka u Downing Streetu u četvrtak ujutro.

"Premijer je počeo sastanak svog kabineta priznavši da se ne radi o običnom danu. On je potvrdio da odlazi u svoj okrug Sedgefield, na sjeveroistoku Engleske, odakle će objaviti svoje povlačenje", dodao je glasnogovornik.

Međutim, Blair nije dao tačan datum svog povlačenja iz Downing Streeta, koje će uslijediti nakon interne procedure od sedam sedmica na imenovanju njegovog nasljednika na čelu Laburističke stranke.

Britanski ministar finansija Gordon Brown je na ovom sastanku odao počast Blairu, dodao je glasnogovornik Downing Streeta. Brown je posebno pozdravio "jedinstvena Blairova ostvarenja i njegovo jedinstveno liderstvo".

Blair je odmah nakon sastanka avionom odletio za svoj okrug Sedgefield da polovinom dana objavi svoje povlačenje.

Procedura imenovanja njegovog nasljednika na čelo Laburisičke stranke trajat će oko sedam sedmica, Blair će, dakle, napustiti Downing Street 10. krajem juna ili početkom jula, nakon deset godina vladavine.