Memoari
0

Blair oštro kritikovao nasljednika Browna

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Bivši britanski premijer Tony Blair napisao je u svojim memoarima da njegov nasljednik Gordon Brown posjeduje "nultu" emotivnu inteligenciju i da je razmišljao o tome da ga smijeni sa položaja vladinog kancelara.

Blair je naveo da je Brown mogao da bude "veliki izvor snage", ali da su laburisti izgubili vlast jer su odustali od sprovođenja daljih reformi.

Bivši britanski premijer opisuje svoj bol zbog rata u Iraku, ali navodi da ne žali zbog odluke da se krene u invaziju na tu zemlju 2003. godine. 

Blair je insistirao da bi ostanak Saddama Husseina na vlasti predstavljao veći rizik za bezbjednost, nego pokretanje rata za njegovo svrgavanje, navodi se u dijelovima memoara koje prenosi "Guardian".

On je izrazio tugu povodom žrtava među pripadnicima britanske vojske u ratu u Iraku i rekao da je čak i plakao kada su iz te zemlje stizale loše vijesti.

"Osjećam veliku žalost za njima, za skraćenim životima, osjećam žalost zbog porodica čiji su teški gubici dodatno otežani kontroverzom u vezi s time zašto su njihovi voljeni umrli, osjećam žalost zbog nepoštene selekcije i zato što su morali da pretrpe gubitak", piše Blair.

Blair je u memoarima takođe priznao da mu je čašica viskija ili džin i tonika postalo redovno sredstvo za opuštanje, ali da nikada nije dozvolio da ta navika postane prekomjerna.
On je ranije objavio da će Britanskoj kraljevskoj legiji donirati avans za pisanje knjige u iznosu od četiri miliona funti, kao i sav prihod od autorskih prava.

 Knjiga je pisana tri godine i fokusirana je na vrijeme koje je Blair proveo u Downing Streetu.

Ovo je prvi put da je Blair opisao svoju saradnju sa Brownom u vrijeme dok su obavljali funkcije premijera i kancelara. Komentatori navode da je njihov odnos bio znatno lošiji nego što se ranije mislilo.

Blair opisuje svog nekadašnjeg kancelara kao "čudnog momka" i ocjenjuje da Brown nije nikako mogao biti uspješan kao premijer, ali da se nije moglo spriječiti da dođe na čelo vlade.

Bivši britanski premijer navodi da Brown nije imao politički instinkt na ljudskom nivou. "Politički kalkulant - da. Politička osjećanja - ne. Analitička inteligencija - apsolutno. Emotivna inteligencija - nula", navodi se u knjizi.

Blair navodi da je Brown ponekad bio srdit, ali i da je pokazivao snagu, sposobnost i briljantnost, što su kvaliteti za koje, kako kaže, nije nikada izgubio poštovanje. 
 Bivši premijer upozorava da njegovi laburisti mogu da provedu godine u političkom zapećku ukoliko se ne vrate svom autentičnom programu.