Svijet
0

Blair obećao Bushu podršku Velike Britanije u Iraku još 2002.

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Bivši britanski premijer Tony Blair izjavio je u da je obećao Sjedinjenim Američkim Državama podršku u provedbi akcija protiv Saddama Husseina gotovo godinu dana prije invazije na Irak 2003. godine.

Blair je u petak pred komisijom koja ispituje kako je britanska vlada donijela odluku da se uključi u invaziju Iraka dodao kako je oduvijek smatrao da se sa Saddamom treba obračunati, prenosi Reuters.

Odgovarajući na pitanje komisije kojom predsjedava Sir John Chilcot o čemu je razgovarao s tadašnjim američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom u ljeto 2002. godine, Blair je izjavio kako je rekao Bushu da može računati na Veliku Britaniju da će biti sa njim u rješavanju tog problema, ali da "postoje poteškoće".

Bivši britanski premijer je naveo da je odluka o promjeni režima u Iraku bila donijeta odmah nakon terorističkih napada izvršenih na SAD 11. septembra 2001. ukoliko Saddam ne promijeni svoj kurs.

Blair je izjavio kako je rekao Bushu da "ukoliko bi to (invazija) bio jedini način da se riješi to pitanje, mi ćemo biti za to" i dodao da je uvjeravao bivšeg američkog predsjednika da zatraži potporu Ujedinjenih naroda.

U izjavi Chilcotovoj komisiji Blair je rekao i da je ignorirao savjet tadašnjeg javnog pravobranitelja Petera Goldsmitha koji mu je januara 2003. rekao da bi invazija na Irak bila ilegalna bez rezolucije UN-a.

Blair je u petak drugi put odgovarao na pitanja Chilcotove komisije kako bi razjasnio nedosljednosti između verzije događaja koju je iznio prilikom prvog pojavljivanja i onoga što su poslije njega pred ovom komisijom rekli drugi svjedoci.

Petočlanu komisiju je imenovala britanska vlada sa zadatkom da ispita način na koji je Britanija ušla u rat kao i greške u planiranju za poslijeratnu situaciju u Iraku.

Komisija je ustanovljena da izvuče pouke iz iračkog rata, mada nema mandat da utvrđuje ičiju krivičnu ili građansku krivicu.