Svijet
0

Blair: 'Nisam obavješten da je rat protiv Iraka bio nelegalan'

SRNA
Bivši britanski premijer Toni Bler demantovao je pisanje medija da je prije početka rata u Iraku obaviješten da bi zbacivanje Sadama Huseina sa vlasti bilo u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Bler je demantovao da je glavni pravni savjetnik u njegovoj vladi Peter Goldsmith bio primoran da ćuti nakon što je pokušao da ga odvrati od rata u Iraku.

On je u izjavi sa CNN rekao da će istraga komisije o britanskom angažovanju u Iraku omogućiti svima da iznesu svoje viđenje situacije.

Prema pisanju lista "Mail on Sunday", Goldsmith je osam mjeseci prije početka invazije na Irak uputio pismu Blairu u kome je naveo da se rat u ne može opravdati jednostavnim argumentima "promjene režima", ali da britanski premijer to nije uzeo u obzir.

Goldsmith je napisao ovo pismo nakon sastanka Blairovog kabineta 23. jula 2002. godine, na kojem su ministri tajno informisani da su London i Vašington odlučni da "promijene režim" u Iraku, piše list.

"Mada propisi UN omogućavaju vojnu intervenciju na osnovu legitimine odbrane, oni se ne mogu provesti u slučaju Iraka jer Velika Britanija nije bila ugrožena Sadamom Huseinom", napisao je tada Goldsmith.

Jedan Goldsmithov prijatelj, koji je želio ostati anoniman, izjavio je da je Blair pobjesnio primivši pismo, te dodao da je krug najbližih saradnika britanskog premijera izložio Goldsmitha takvim pritiscima da su mu prijetili i ostavkom.

List piše da je Goldsmith nekoliko dana prije izbijanja rata u Iraku u martu 2003. godine u kratkom ekspozeu podnio pravne argumente sukoba.

Prema ovom listu, istražna komisija o britanskom angažovanju u Iraku, koja je počela s radom krajem novembra, posjeduje ovo pismo.

Istražna komisija, kojom predsjedava ser John Chilkot, iznijeće do februara 2010. godine u javnost sva saslušanja i objaviće svoj izvještaj do kraja naredne godine.

Goldsmith i Blair treba da budu saslušani početkom iduće godine.