Svijet
0

Blair: Moj odlazak je stvorio neizvjesnosti

FENA
Britanski premijer Tony Blair smatra da je "napravio grešku" što je prošle godine najavio odlazak s mjesta premijera i lidera laburista jer je to "stvorilo mnoge neizvjesnosti" u politici vlade.

Premijer Blair je u današnjem intervjuu nedjeljniku "Observer" otkrio da objavljivanje odlaska nije bila njegova želja, ali da to nije uradio morao bi se suočiti sa drugim problemima.

Ne želim da doživim sudbinu bivše premijerke Margaret Tutcher koju je njena Konzervativna partija 1990. "jednostavno najurila", kazao je Blair.

Indirektno priznajući da je on postao problem za laburiste, Blair je u intervjuu prihvatio i odgovornost za probleme oko rata u Iraku.

Očekujem da će mojim odlaskom laburisti uspjeti da povrate glasače jer tako će "nestati i problem rata u Iraku", primijetio je premijer.

Blair je, međutim, odbio da jasno i direktno podrži ministra finansija Gordona Browna za koga se vjeruje da će biti njegov nasljednik.

Londonski nedjeljnik podsjeća da će Blair zvanično podnijeti ostavku na mjesto lidera lLaburista u maju ove godine, a onda bi procedura izbora njegovog zamjenika mogla potrajati i do tri mjeseca.

Za to vrijeme Blair bi ostao na mjestu premijera.

U javnosti se dosta špekulira da će Blair poslije odlaska s mjesta premijera otići u Sjedinjene Američke Države gdje je još uvijek popularna ličnost, ali je on to u ovom intervjuu negirao.

Međutim, današnji "Suday Times" tvrdi da Blair ipak stvara uvjete za svoj kasniji život u SAD-u.

List saznaje da se Blair priprema da u Downing Streetu broj 10 priredi prijem za grupu američkih milijardera bliskih bivšem predsjedniku Billu Clintonu.

Povod za prijem su donacije za londonsku Tate galeriju, ali, ocjenjuje list, glavni razlog je Blairovo "stvaranje mreže" u bogatim krugovima u SAD-u za život poslije napuštanja politike u Velikoj Britaniji.