Svijet
0

Blair kategorično protiv povlačenja iz Iraka

FENA
Tony Blair je u srijedu kategorički odgovorio "ne" na pitanje jednog poslanika koji je upitao premijera zar nije vrijeme da se britanske trupe povuku iz Iraka.

"Mi ostajemo i završavamo svoj posao, to je britanski način rada", izjavio je britanski premijer, dan nakon što je Japan najavio povlačenje iz Iraka.

"Najgora poruka koju možemo poslati bila bi povući se, dok ljudi, koji su demokratski izabrani, žele da ostanemo na licu mjesta", rekao je Blair pred Predstavničkim domom, na tradicionalnoj sedmičnoj sjednici odgovarajući na pitanja poslanika.

"Borba u Iraku, kao i u Afganistanu, dio je šire borbe protiv međunarodnog terorizma", rekao je šef britanske vlade, odbijajući da donese bilo kakve rokove o povlačenju britanskih trupa iz Iraka.

U utorak je Japan objavio da će do kraja mjeseca jula povući svojih 600 vojnika, okončavanjući time prvu vojnu misiju u inozemstvu nakon Drugog svjetskog rata.

Italija je također započela polovinom juna povlačenje svojih vojnika iz Iraka. Talijanski kontingent bi trebao biti reduciran sa 2.200 na 1.600 vojnika do kraja juna, a svi talijanski vojnici otići će iz Iraka do kraja godine.