General Richard Dannatt
0

"Blair i Brown su izdali britanske vojnike"

FENA
Richard Dannatt
Richard Dannatt
Bivši načelnik glavnog štaba britanske vojske general Richard Dannatt optužio je bivše premijere Tonija Blaira i Gordona Browna da su prisiljavali vojsku da se bori u Iraku i Afganistanu bez dovoljno novčanih sredstava.

Dannatt je u svojoj knjizi S fronta, čije je dijelove počeo objavljuje britanski list Sunday Telegraph, napisao da Blair nije imao moralne hrabrosti nametnuti svoju volju Brownu, koji je bio ministar financija, a premijer je postao 2007. godine, nakon Blaira.

General je optužio Browna da je imao loš utjecaj na financiranje vojnih kampanja u Iraku i Afganistanu, prenijela je u nedjelju agencija Associated Press.

"Historija će dati svoj sud o ovim stranim pohodima kada za to dođe vrijeme, ali po mom mišljenju, loša intervencija Gordona Browna, koji je odbio financirati ono na što je njegova vlastita vlada pristala, od samog početka je osudila cijeli proces na propast", napisao je general.

Dannatt je u intervjuu Sunday Telegraphu rekao da vlada nije mogla shvatiti pod kakvim pritiskom je vojska bila.

On je kazao i da kampanja u Afganistanu mora biti završena do 2014. ili 2015. zato što nijedna organizacija ne može trpjeti tolike žrtve deset godina.

Dannatt je bio načelnik glavnog štaba od 2006. do 2009. godine, a kasnije je radio kao savjetnik Konzervativne stranke, koja je tada bila u opoziciji, a sada se nalazi u vladi.

Tony Blair je bio premijer od 1997. do 2007. godine. Brown je bio ministar financija također od 1997. do 2007. a premijer od 2007. do 2010.