Svijet
0

Blair danas podnosi ostavku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tony Blair danas će, prema najavama, uručiti kraljici Elizabeti II ostavku na premijersku dužnost, i tako otići svojevoljno, na polovici trećeg mandata, ustupajući mjesto ministru finansija i dugogodišnjem partneru Gordonu Brownu, koji time bez izbora preuzima kormilo britanske vlade.

Za 54-godišnjeg Blaira srijeda je dan kada će se s oprostiti od adrese Downing Street 10, napuštajući dužnost na koju je stupio premoćno, pobijedivši na izborima 1997. i sa 43 godine postao najmlađi premijer Britanije nakon 1812. godine.

Njegova desetogodišnja vladavina pamtit će se po neprekinutom gospodarskom rastu i odlučnoj modernizaciji zemlje. Kao instinktivni političar globalizaciju je vidio kao šansu i osmislio "treći put" koji kombinira liberalnu ekonomiju s dobrom socijalnom skrbi.

Blair otada masovno ulaže, udvostručuje budžet za obrazovanje i gotovo utrostručuje za zdravstvo, a pritom se vješto, kao niko dosad, služi medijima. Uspijeva ostvariti neovisnost središnje banke, uvesti minimalnu plaću i provesti regionalizaciju Škotske i Walesa te posredovati u postizanju mira u Sjevernoj Irskoj, no pooštrava zakone protiv terorizma.

Međutim, sjajnu stranu vladavine tog političara i odlična govornika zasjenio je rat u Iraku koji mu Britanci nisu mogli oprostiti.

Usprkos tome, čovjek reforme i obnove, ostao je uvjeren da je postupio ispravno i za "dobrobit" svoje domovine tvrdeći da će ga "blairizam" nadživjeti.

"Mislim da će preživjeti temeljno stajalište novog laburizma, a to je nadvladati određene stare podjele na ljevicu i desnicu, što znači da ne treba birati između pravednijeg ili gospodarski efikasnijeg društva", rekao je.

Zbog ustrajne podrške Sjedinjenim Državama nije se otarasio epiteta "pudlice" američkog predsjednika (Georgea W.) Busha, a sjaj njegove zvijezde pomutile su istraga o ilegalnom finansiranju laburista i svađe s ministrom finanaija Gordonom Brownom.

A taj ozbiljan 56-godišnji Škotlanđanin, u nedjelju imenovan predsjednikom laburista, nakon Blairove ostavke postaje premijer prema britanskoj praksi da dužnost obavlja vođa stranke koja ima većinu u Donjem domu.

Nakon mjeseci neizvjesnosti oko odlaska i napetosti s Brownom, Blair je 10. maja objavio da 27. juna napušta dužnost te je svoje posljednje sedmice proveo izuzetno aktivno obilazeći Washington, Bagdad, Afriku, sudjelujući na samitu G-8 u Njemačkoj i Evropske unije u Bruxellesu i završivši privatnom audijencijom kod pape Benedikta XVI.

Za to je vrijeme Brown pomno pripremao svoj nastup i taj čovjek s vrlo malo harizme posljednjih se sedmica izjašnjavao o najrazličitijim temama, od droge do obrazovanja, problema stanovanja, zakona o borbi protiv terorizma, prenapučenosti britanskih zatvora do stanja u Iraku.

Čovjek, koji je 90-ih godina zajedno s Blairom oblikovao preporod laburista, teško će se odlijepiti od blairizma. Stoga analitičari ne očekuju velike promjene u britanskoj politici, ali Brown ipak mora uvjeriti birače da je on čovjek obnove, što pokušava činiti opisujući sebe "čovjekom novih ideja za novu epohu".

Međutim, sve ankete provedene ove godine pokazuju da je nepopularniji od konzervativnog vođe Davida Camerona i da ga na idućim izborima za parlament 2009. očekuje težak zadatak.