Svijet
0

Blair: Bog će mi suditi

FENA
Jedan još neobjavljeni intervju privukao je u subotu veliku pažnju britanske štampe i javnosti uopšte.

Premijer Tony Blair je, naime, rekao da će sud o ispravnosti njegove odluke da uđe u rat protiv Iraka "dati Bog" - te da i Svevišnji, pored ljudi, dijelom utiče na odluke o otpočinjanju oružanih sukoba.

Blair je u televizijskom intervjuu, koji će danas biti emitovan na jednom od programa BBC-ja, rekao i da ga je, u vrijeme donošenja te odluke, mučila savjest - budući da su u pitanju bili životi ljudi te da se molio Bogu kada je odlučivao da li da u Irak uputi britanske vojnike.

Britanski premijer dodao je da, kao hrišćanin, vjeruje da će na kraju račune polagati pred Bogom, drugim ljudima i historijom. On nije do sada bio voljan da se izjašnjava o svojim vjerskim ubjeđenjima.

Protivnici rata u Iraku kritikovali su izjavu Tonija Blaira, lider opozicionih liberalnih demokrata Min Cambel kaže da bi odlazak u rat trebalo da bude rezultat racionalno donijete odluke, a ne vjerskog nadahnuća.

Poslanik britanskog parlamenta iz redova Blairrovih laburista Steven Pound, međutim, uvjeren je da riječi britanskog premijera, budući da on ne teži novom izboru na taj položaj, treba tretirati krajnje apolitično.

"Da je ovo što govori u bilo kakvoj vezi s nastojanjem da pridobije podršku birača, on ne bi bio tako bolno iskren i potpuno otvoren u onome što kaže. Da je pokušao da krene tim užasnim, američkim putem - pričama o oružju, bogovima i homoseksualcima ili da politiku povezuje s religijom, ne bi to činio na ovakav način. Moj je utisak da je nastupio kao neko ko je bolno iskren", kazao je on.

Razumijevanja za izjavu Tonyja Blaira nema ni Redge Kis, čiji je sin Tom kao britanski vojnik poginuo u Iraku.