SAD
0

Blagojevich nastavlja borbu za ostanak na dužnosti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Guverner američke savezne države Illinois Rod Blagojevich, demokrat srpskog porijekla, u petak je, nekoliko sati nakon što je Predstavnički dom Kongresa Illinoisa izglasao njegov opoziv s rezultatom 114-1, održao neobičnu pres-konferenciju na kojoj je govorio o svojim navodnim uspjesima i najavio nastavak borbe za ostanak na dužnosti.

"Akcija Predstavničkog doma nije iznenađenje. To je unaprijed stvoreni zaključak. Od trenutka mog ponovnog izbora, borim se s Predstavničkim domom za interese naroda", rekao je Blagojevich na pres-konferenciji na kojoj je pozornicu iza sebe "dekorirao" penzionerima, invalidima i samohranim majkama, kojima je navodno pomogao kao guverner.

"Današnja akcija Predstavničkog doma, i razlozi opoziva, su zbog toga što sam činio stvari boreći se za porodicu koje su danas ovdje samnom", rekao je Blagojevich.

Utvrdio je kako su neki od razloga opoziva to što je od "2004. omogućio građanima kupovinu jeftinijih generičkih lijekova iz Kanade, na prijedlog kongresnika Rahma Emanuela", budućeg šefa osoblja Bijele kuće.

Također je kao razloge opoziva i neslaganja s Kongresom naveo između ostaloga svoje programe za proširenje zdravstvenog osiguranja građana Illinoisa, pomoć u liječenju oboljelima od raka, besplatnu mamografiju za žene, te porezne olakšice za kupce kuća.

"Jesu li to prekršaji za opoziv? Ne vjerujem", zapitao se i odgovorio Blagojevich.

Najavio je da "nastavlja dalje" i da će se boriti kako bi pred saveznim sudom dokazao da nije učinio ništa nezakonito.

Također je rekao da ostaje na dužnosti i da će se i dalje boriti za ljude i za porodice, zbog čega je i izabran za guvernera.

Nakon što je u podužem govoru nabrojao svoja postignuća, te spomenuo roditelje imigrante - oca radnika u čeličani i majku koja je radila u podzemnoj željeznici, Blagojevich je svoj istup zaključio recitiranjem stihova engleskog pjesnika iz 19. stoljeća Alfreda Tennysona o "herojstvu i borbi bez odustajanja".

Kao što se i očekivalo, nije odgovarao na pitanja novinara.

"On je lopov koji je izigrao povjerenje javnosti", izjavila za TV mrežu MSNBC, Susana Mendoza, kongresnica Illinoisa, dodajući kako je Blagojevich u šest godina kao guverner primio 428 donacija od najmanje 2.500 dolara, za koje se i ne zna tačno gdje su utrošene.

Blagojevich (52) uhapšen je 9. decembra, pod optužbama saveznih vlasti da je pokušao trgovati svojom ovlasti da imenuje zamjenika na upražnjeno mjesto Baraka Obame u američkom Senatu, tražeći zauzvrat donacije za svoju kampanju i druge usluge.

Glavninu dokaza protiv Blagojevicha prikupio je FBI-a, prisluškujući njegove telefonske razgovore.