Svijet
0

Blagi porast podrške predsjedniku Bushu

FENA
Dok američki zapovjednici u Iraku razmatraju mogućnost smanjenja broja vojnika u Iraku, Amerikanci su oštro podijeljeni po stranačkim linijama oko toga treba li odrediti rok za povlačenje snaga iz te zemlje.

Prema novoj anketi Washington Posta i televizije ABC, 51 posto građana protivi se određivanju datuma za povlačenje iz Iraka, dok ih 47 smatra suprotno.

Istovremeno je predsjednik Bush nešto dobio na popularnosti: 38 posto građana odobrava način na koji on obavlja svoju dužnost, što je za pet posto više u odnosu na prošli mjesec.

Washington Post ističe da je anketa pokazala i neke druge znakove ohrabrenja za predsjednika Busha i republikance u vezi s izborima u novembru. Naime, velika prednost demokrata u svim važnijim pitanjima smanjila se ili je anulirana. Naprimjer, na pitanje koja bi se stranka bolje nosila sa situacijom u Iraku, prošlog mjeseca su demokrati imali prednost od 14 posto, a u novoj anketi razlika iznosi šest posto.

U istoj anketi Washington Posta i ABC-a navodi se da većina Amerikanaca, njih 57 posto, i dalje želi da se osumnjičeni teroristi drže u vojnom zatvoru u Guantanamo Bayu na Kubi. Međutim, 70 posto anketiranih protivi se tome da su osumnjičenici pritvoreni na neodređeni rok a da se protiv njih ne podignu optužnice ili ne dobiju status ratnih zarobljenika.

O ovom pitanju stranačke podjele nisu toliko izražene. Za rješenje statusa osumnjičenika iz Guantanama zalaže se 75 posto demokrata i 62 posto republikanaca.