Sjeverna Koreja
0

Blagi izvještaji o pobjedi Obame

FENA
Vojska Sje. Koreje (REUTERS)
Vojska Sje. Koreje (REUTERS)
Sjeverna Koreja je danas prvi put zvanično spomenula u izvještaju državnog radija izbornu pobjedu Baracka Obame na američkim predsjedničkim izborima.

U izvještaju se samo kratko kaže da je Barack Husein Obama, senator Demokratske partije, star 47 godina i crnac, uvjerljivo pobijedio republikanca Johna McCaina, bez ikakvog komentara, ukazuje južnokorejska novinska agencija Jonap kako prenosi Reuters.

Predsjednički izbori održani su u SAD-u u srijedu, po lokalnom sjevernokorejskom vremenu, i smatra se da se Sjeverna Koreja veoma brzo oglasila o tome, i to na rijetko blag način, ističe britanska agencija.

Podsjeća se da je novembra 2000. godine Pjongjangu trebalo 10 dana da izvijesti o izbornoj pobjedi Georgea Busha, a prvi komentar dat je tek u februaru 2001. u kome je rečeno da će njegova tvrda politika napraviti ozbiljne probleme sporazumu o prekidu sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Kada je Bush izabran po drugi put 2004. Sjeverna Koreja je vijest o tome objavila pet dana kasnije, uz oštre kritike njegove administracije u kome sjede "zvijeri žedne krvi".

Japanski list prosjevernokorejske orijentacije objavio je jučer da izbor Obame označava za Sjevernu Koreju početak "nove faze".

Istovremeno State Departman je saopćio da su visoki američki diplomati imali u Washingtonu sadržajne razgovore s jednim sjevernokorejskim zvaničnikom o napretku u procesu razoružanja Sjeverne Koreje.