Vatra bi mogla doći do Sydneyja
7

Bjesne požari u Australiji, temperature iznad 40 stepeni

Klix.ba
Jaki vjetrovi i rekordne temperature rasplamsavaju požare u jugoistočnoj Australiji, a tamošnja premijerka Julia Gillard je kazala da im predstoje "veoma opasni dani".

Više od 130 požara je trentno aktivno u New South Walesu, a 40 ih uopće nije stavljeno pod kontrolu.

Ekipe vatrogasaca se neprestano bore s vatrenom stihijom, ali za sada gube bitku, u čemu im odmaže i australski toplotni val koji se nastavlja, prenosi BBC.

Pred tamošnjim vatrogascima je još jedan izuzetno težak dan u kojem teško da će moći bilo šta više uraditi osim da prate požare i neke pokušaju staviti pod kontrolu.

"Veoma je važno da ljudi paze na sebe i slušaju upozorenja, danas će biti veoma težak dan", kazala je premijerka Gillard.

Osim New South Walesa požar je zahvatio i Victoriju. Vatra se na tom dijelu Australije znatno proširila u posljednja 24 sata, a sada nesagledivu štetu pokušava zaustaviti nekoliko stotina vatrogasaca i desetak kanadera.

Prema nekim procjenama požar bi mogao doći i do Sydneyja.

U Australiji su ovih dana izuzetno visoke temperature, a nacionalni zavod za meteorologiju je kazao da je ovo prvi put da je prosječna temperatura iznad 39 stepeni pet dana uzastopno.