Australija
0

Bjesne brojni požari na jugoistoku zemlje

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Više desetina požara bjesne na jugoistoku Australije usljed talasa vrućina kakav nije zabilježen u posljednjih 100 godina u toj zemlji, a u čijem gašenju su u subotu učestvovali avioni s vodenim bombama.

U državi Novi Južni Wales više od 40 požara bukti, a na više mjesta je proglašeno stanje uzbune.

Prema prognozama meterologa temperatura u gradu Ivanhoe u subotu bi mogla da dostigne 47 stepeni, dok je u nekim dijelovima zabilježeno preko 45 stepeni, javio je Reuters.

Policija smatra da je najmanje jedan požar, koji je u petak navečer izbio u četvrti Sydneya, Lane Cove, bio podmetnut. U požaru je izgorjelo nekoliko hektara nacionalnog parka na teritoriji grada, a mnoge kuće su ugrožene.

Temperatura u Melbourneu, glavnom gradu države Viktorija, popela se u subotu na 45 stepeni, a u velikom požaru istočno od grada, tokom noći je izgorjelo 160 hektara parka.

Iz vatrogasne službe savjetuju građane da ostanu u kućama i brane svoje domove od požara koji su zahvatili australijsku vegataciju, poznatiju kao "buš".

U državi Južna Australija, vatrogasaci pokušavaju da obuzdaju požar koji prijeti Mount Gambieru, maloj zajednici na jugu.

Val vrućina koji traje već više od sedmicu na jugoistoku Australije, dovodi se u vezu s mnogim iznenadnim smrtnim slučajevima, a zbog visokih temperatura u više navrata je dolazilo do obustavljanja saobraćaja i prekida struje.