Svijet
0

Bjeloruski kontrolori upozoravali pilota poljskog aviona

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bjeloruska kontrola leta upozoravala je pilota aviona u kojem je danas poginuo predsjednik Poljske Lech Kaczynski sa još 95 ljudi na loše vremenske uvjete u Smolensku, ali je on ipak odlučio da sleti u toj oblasti, objavila je danas ruska novinska agencija Interfaks.

Kako je za Interfaks saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova smolenske oblasti, aerodrom "Severni" bio je zatvoren zbog magle, pilotu je predlagano da avion spusti u Minsk ili u Moskvu, ali on je donio odluku da to učini u Smolensku.

Prema nekim podacima, avion se raspao i zapalio prilikom četvrtog pokušaja da se spusti na aerodrom.

Agencija navodi da su bjeloruski kontrolori upozoravali posadu aviona o lošim vremenskim uvjetima u Smolensku, "ubrzo pošto je avion izašao iz zone njihove odgovornosti", a odmah zatim, istu informaciju prenijele su im i ruske kolege.

"Bjeloruski kontrolori su tu informaciju prenijeli, ali poljski piloti su odlučili da idu u Smolensk", rekao je za Interfaks jedan predstavnik bjeloruske vazduhoplovne službe.

Na mjestu pada aviona pronađena je jedna od crnih kutija, rekao je izvor iz administracije smolenske oblasti, ali ova informacija još nije zvanično potvrđena.