Svijet
0

Bjelorusija potvrdila prekid isporuke gasa

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Bjelorusija je u petak potvrdila da je prekinula isporuku ruskog gasa preko gasovoda Družba, nakon što je prethodno objavilo da je reducirano napajanje gasom Poljske i Njemačke.

"Prolaz nafte kroz gasovod Družba je prekinut. Tranzit ruskog gasa kroz Bjelorusiju ka Poljskoj i Njemačkoj kao i Ukrajini ne odvija se", objavio je prvi kanal bjeloruske televizije, navodeći rukovodstvo kompanije Gomel Transneft Družba, koja upravlja gasovodom.

"Gasovodi ne funkcioniraju od 8. januara ujutro", precizirao je prvi kanal.

Poljska i Njemačka su objavile u ponedjeljak rano ujutro da su prekinute isporuke ruskog gasa preko gasovoda Drujba, koji prolazi kroz Rusiju i Bjelorusiju.

Dosad Bjelorusija nije potvrdila zatvaranje gasovoda, priznavši samo da postoje "redukcije" u isporuci gasa.

Rusija je drugi svjetski izvoznik nafte i preko naftovoda Transneft Družba koji prolazi kroz Bjelorusiju isporučuje oko petinu ukupnog izvoza, odnosno milion barela, najviše Poljskoj i Njemačkoj. Bjelorusija je početkom godine odlučila uvesti porez na transport ruske nafte preko svoje teritorije kao odgovor na rusko poskupljenje plina. Naime, Bjelorusi su krajem godine bili primorani pristati na cijenu ruskog plina od 100 dolara, za razliku od dotadašnjih 45, i otada traje najnoviji energetski sukob između Bjelorusije i Rusije.