Nakon smanjenja isporuke
0

Bjelorusija obećala da će izmiriti dug za zemni gas

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Bjelorusija obećava da će u roku od dvije sedmice Rusiji isplatiti 200 miliona dolara koliko joj duguje za isporučeni zemni gas.

Bjelorusija je saopćila da će u roku od dvije sedmice namiriti sva dugovanja Rusiji za isporučeni zemni gas nakon što je Moskva, zbog spora oko naplate, počela da smanjuje isporuke ovog energenta svom susjedu, prenose agencije.

Spor oko sume koju Belorusija treba da isplati ruskoj strani zaprijetio je poremećajima u daljnjim isporukama ruskog zemnog gasa evropskim potrošačima budući da petina gasa iz Rusije do Evrope stiže preko Bjelorusije.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev je, ranije, državnom energetskom monopolu Gazpromu naredio da, od ponedjeljka, smanji isporuke zemnog gasa Bjelorusiji za 15 odsto.

Predsjednik Medvedev je upozorio da bi smanjenje moglo da dostigne i 85 odsto ako Bjelorusija ne počne da isplaćuje 200 miliona dolara koliko, tvrde u Moskvi, Minsk duguje Rusiji.

Bjelorusija je saopćila da su više cijene gasa, koje Rusija naplaćuje, u suprotnosti sa sporazumom o carinskoj uniji koji postoji između dvije zemlje.

Zvanični Minsk je ponudio da dug Rusiji isplati ne u novcu već u mašinskoj opremi i drugoj robi što je predsjednik Medvedev s podsmjehom odbacio:" Isplate treba da se vrše u skladu s potpisanim ugovorom, odnosno u stranoj valuti. Sve drugo bi bilo suprotno postojećem sporazumu. Gazprom ne može da prihvati ni pite, ni buter, ni sir ni palačinke...Naši bjeloruski partneri moraju to da shvate. Uprkos svemu, razgovori s njima će sasvim sigurno biti nastavljeni", rekao je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.