Svijet
0

Bizarni razlozi zbog kojih su vlade slale svoje građane u zatvor

Klix.ba
Ne mora uvijek značiti da je neko kriv ako završi u zatvoru. Poznati su slučajevi gdje su vlade širom svijeta zatvarale svoje građane bez posebnog razloga. Zapravo im nikada nikakva krivica nije dokazana.

Ovo su neki od najbizarnijih slučajeva širom svijeta.

U Burmi je policija od dr. Tuna Aunga zatražila da pomogne u razbijanju nemira između budističkih Rakhina i muslimanskih Rohingya. Očevici tvrde da je to i uradio, kada je stigao pokušao je smiriti pobunjenike. Međutim, nakon toga je uhapšen pod izgovorom da je bio povezan s neredima te je držan u samici mjesecima. Osuđen je na nevjerovatnih 17 godina zatvora, u kojem boluje od tumora hipofize. Amnesty International vjeruje kako su optužbe lažne i da je pravi razlog što su ga vlasti zatvorile to što je bio vođa islamske zajednice.

Bjelorusija je zemlja koja prednjači u apsurdima u ovom pogledu. Javni protest i javno psovanje, jedan su od razloga da završite u bjeloruskom zatvoru. Bjeloruske vlasti redovno zatvaraju, novčano kažnjavaju ili pretuku građane koji koji protestuju ili su formirali bilo kakve nevladine organizacije. Primjera radi, kada je Ihar Tsikhanyuk bio na sastanku Gay Bjelorusije - organizacije koja se bori za prava LGBT zajednice, nakon toga je odveden u policiju, gdje su ga pretukli. Snimali su ga mobitelima i rugali mu se zato što je gay. Lokalna bolnica je odbila dokumentovati povrede, a vlasti ne žele provesti istragu.

Narimam Tamimi, majka četvero djece, živi u palestinskom selu Nabi Sabeh, koje stalno napadaju izraelske snage. Izraelska vojska je ubila dva mještana, uključujući Nerimaminog brata, kojem su pucali u leđa. Mnogo više ljudi je povrijeđeno, među njima i Nerimamina djeca, koja su hospitalizirana zbog povreda nanesenih gumenim mecima i suzavcima. Zbog svega toga Nerimam je učestvovala na protestima na kojima je pokušala zaštiti svoju majku nakon što su je napali, pa je zbog toga uhapšena.

Meksička domaćica i majka četvero djece Miriam Lopez je uhapšena jedno jutro kada je otpratila djecu u školu. Uhapsila ju je vojska, odvela u kasarnu, silovali su je i maltretirali. Bila je prisiljena da potpiše lažno priznanje da se bavi prodajom narkotika te je završila u zatvoru sedam mjeseci.

Zamislite da završite u zatvoru samo zbog toga što ste izrazili svoje mišljenje. To je bio izgovor vlastima Etiopije da na 18 mjeseci zatvore novinara Eskindera Nega. Zatvoren je, navele su vlasti, na temelju optužbi za terorizam i izdaju. To je bio osmi put da je protiv njega pokrenut postupak zbog novinarskog pisanja. Također je uhapšena i njegova supruga koja je bila trudna i porodila se u zatvoru, piše news.com.au.