Svijet
0

Bivši zvaničnici Olympusa osuđeni na zatvor

SRNA
Tsuyoshi Kikukawa (Foto: AFP)
Tsuyoshi Kikukawa (Foto: AFP)
Trojica bivših zvaničnika japanskog elektronskog giganta Olympus osuđeni su na uslovne zatvorske kazne zbog umiješanosti u prikrivanje gubitaka ove kompanije.

Bivši predsjednik kompanije Tsuyoshi Kikukawa i nekadašnji izvršni zvaničnici Hisashi Mori i Hideo Yamada priznali su prošle godine krivicu za falsifikovanje izvještaja u kojima je prikriven gubitak od 1,7 mlijardi dolara.

Kikukawa i Yamada dobili su po tri godine uslovno, a Mori dvije i po godine uslovno, prenio je BBC.

Olympusu je naređeno da plati kaznu od sedam miliona dolara zbog jednog od najvećih finansijskih skandala u japanskoj historiji.

Afera je izbila u javnost 2011. godine, kada je tadašnji direktor Olympusa Michael Woodford smijenjen jer je prigovorio Kikukawi i članovima upravnog odbora zbog velikih isplata novca za razne kupovine, što mu je bilo sumnjivo.

To je dovelo do istrage tokom koje je otkriveno da prikrivanje stvarnog finansijskog stanja u Olympusu traje od devedesetih godina prošlog vijeka.

Kikukawa, Mori i Yamada uhapšeni su u februaru prošle godine, a sva trojica su priznali optužbe koje su im stavljene na teret.

Ovaj skandal nanio je štetu Olympusovim akcionarima, pošto je firma izgubila 80 posto svoje vrijednosti. U posljednje vrijeme postoje naznake da se kompanija oporavlja od ove afere.