Svijet
0

Bivši zatvorenik Guantanama stigao u London

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Binyam Mohamed, prvi zatvorenik Guantanama koji je nakon dolaska Baracka Obame u Bijelu kuću stigao u Veliku Britaniji u ponedjeljak, nakon više od četiri godine provedene u američkom logoru, izjavio je da je doživio jedan od svojih "najtežih košmara u životu".

Avion s bivšim britanskim stanovnikom sletio je u vojnu bazu Northolt, na sjeverozapadu Londona, nešto poslije 13 sati po srednjoevropskom vremenu.

"Sretan sam što se Binyam Mohamed vratio danas u Veliku Britaniju nakon što je oslobođen iz Guantanama", izjavio je ministar vanjskih poslova David Miliband. Ovo oslobađanje je rezultat "intenzivnih pregovora s američkom vladom", rekao je on.

Bivši zatvorenik bio je u pratnji članova Foreign Officea, britanskih policajaca i ljekara koji ga je prošle sedmice posjetio u Guantanamu kako bi provjerio da li je u stanju da se vrati, precizirao je ministar.

Ovaj tridesetogodišnjak, koji je početkom mjeseca započeo štrajk glađu, izašao je iz aviona i odmah se uputio u policiju na saslušanje u okviru istrage.

Binyam Mohamed uhapšen je 2002. zbog sumnji za terorizam, a potom je odveden u Maroko i Afganistan, gdje je bio izložen raznim mučenjima.

On je osumnjičen da se obučavao u logoru Al-Qaide u Afgfanistanu i da je pripremao "prljavu bombu" s radioaktivnim materijalom, ali su sve te optužbe protiv njega ukinute.

London bi mu trebao odobriti pravo privremenog boravka, a potom razmotriti pojedinosti njegovog izbjegličkog statusa.