Svijet
31

Bivši vojnik UN-a tokom rata u BiH Scott Casey: Scenu pogibije majke i njeno dvoje djece vječno pamtim

Klix.ba
Scott Casey
Scott Casey
Scott Casey je jedan od prvih mirovnjaka UN-a koji su početkom 1990-tih godina došli u Jugoslaviju koja se počela raspadati. Svoja iskustva iz ratom zahvaćene BiH Casey će objaviti u knjizi "Ghostkeepers", koja uskoro izlazi. Autor ističe da knjiga ne govori isključivo o humanitarnoj pomoći, već o nasilju u koje su vojnici UN-a gurnuti, kako bi pomogli civilnom stanovništvu.

Ovaj kanadski vojnik u svojoj knjizi opisuje misiju do detalja, naglašavajući da je misija ličila na sve, osim na mirovnu.

"Bili smo ubačeni u nešto što se nazivalo mirovnom misijom, ali ništa nije upućivalo da je to tako. Mi smo uzvraćali na vatru i ponašali se daleko izvan pravila koja su propisana pravilnicima UN-a", istakao je Casey.

On opisuje kako je bio među 750 kanadskih vojnika u misiji UN-a tokom rata u BiH, koji nose ružne uspomene sa ratišta.

Od ratnih iskustava iz BiH, do života beskućnika u Vancouveru Casey je svoj život sabrao u 350 stranica knjige, za koju se godinama borio da se objavi, i u tome nakon pet godina konačno i uspio.

Casey ističe da će knjiga "Ghostkeepers" čitaocima dati pravi uvid u to kako je izgledao život vojnika sa plavim šljemovima, uz detaljne opise zastrašujućih detalja, poput svjedočanstva o pogibiji majke i njeno dvoje maloljetne djece, koji su ubijeni pred očima Scotta Caseya.

"Pogibija majke i njeno dvoje djece, dok su nosili vodu svojoj kući slika je koju ću vječno pamtiti, i koja će me proganjati. S tim ružnim osjećajem nosim se sve ove godine", kazao je Casey, te dodao kako nikakva psihička priprema nije dovoljna za ratna iskustva koja je doživio u BiH.