Svijet
20

Bivši urugvajski predsjednik Jose Mujica: Isus je bio ljevičar

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Opisujući konstantnu borbu između liberalizma i konzervatizma kroz povijest, bivši urugvajski predsjednik Jose Mujica u intervjuu za Russia Today kazao je da su u povijesti, ličnosti poput rimskih reformatora braće Grah, indijskog cara Ashoke ili Isusa Krista bili ljevičari.

U toj vječnoj borbi ni ljevičari, a ni kontroverzni desničari nikada neće uspjeti ostvariti potpunu pobjedu, istakao je Mujica. Kao oličenje liberalizma Mujica je istakao nekoliko historijskih ličnosti, koji su svojim primjerom pokazali kakvo državno uređenje bi trebalo graditi, iako nijedno nije idealno.

"Iz ove perspektive rekli bismo da je Ashoka bio kralj ljevice u povijesti Indije, ili Epaminondas (vojni i politički lider u antičkoj Grčkoj), ili reformatori u Rimu, braća Grah, ali i Isus Krist", naglasio je Mujica.

Mujica je tokom predsjedničke karijere dobio nadimak "najsiromašniji predsjednik na svijetu, jer je 90 posto svoje plate donirao u dobrotvorne svrhe.

Za vrijeme predsjedničkog mandata u Urugvaju je legalizovao marihuanu, abortus i istospolne brakove. Značajno je ojačao privredu svoje zemlje, a poznat j ei po tome što je odbio da živi u luksuznoj predsjedničkoj vili, te je živio na svojoj skromnoj farmi izvan Montevidea.