Svijet
0

Bivši ruski premijer u bolnici zbog misteriozne bolesti

FENA
Jegor Gajdar, tvorac ruskih tržišnih reformi, u srijedu je smješten u bolnicu u Moskvi nakon što je bio blizu smrti od misteriozne bolesti tokom posjete Irskoj, saopćili su prijatelji i porodica.

Gajdar (50), koji je pokrenuo ekonomsku šok terapiju prije nego što se i slegla prašina nad ruševinama bivšega Sovjetskog saveza, osjetio je nesvjesticu, uz neobjašnjive simptome 24. novembra tokom posjete Dublinu gdje je trebalo da predstavi svoju novu knjigu "Smrt carstva".

"On je izgubio svijest na tri sata i prebačen je u intenzivnu njegu gdje je proveo dugo vremena, a ljekari su strahovali za njegov život", izjavila je Reutersu Gajdarova kći Marija, koja je opozicijska aktivistkinja.

"On je u Moskvi i ljekari pokušavaju odrediti dijagnozu, ali ne mogu je pronaći. Njegovo stanje je zadovoljavajuće i može govoriti, ali izgleda veoma loše - on izgleda blijedo i mršavo", kazala je.

Marija Gajdar je izjavila kako ljekari pokušavaju uspostaviti dijagnozu na temelju "čudnih simptoma" bolesti koji uključuju krevarenje iz nosa, ali je ona odbila komentirati izvještaj lonbdonskog Financial Timesa kako je moguće da je on otrovan.

Gajdar, koji sada predvodi Institut za ekonomiju u traziciji, razbolio se dan nakon što je bivši ruski špijun Aleksandar Litvinjenko preminuo u londonskoj bolnici od trovanja radioaktivnom supstancom.

Litvinjenko, kritičar Kremlja, ostavio je pismo u kojem krivi ruskog predsjednika Vladimira Putina za svoju smrt. Kremlj je negirao umiješanost u to.