Svijet
0

Bivši pakistanski premijer Nawaz Sharif vratio se u zemlju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bivši pakistanski premijer Nawaz Sharif vratio se u ponedjeljak u zemlju nakon sedam godina u egzilu i već na aerodromu je imao spor s vlastima jer je odbio napustiti avion bez svojih pristalica.

"Osjećam se sjajno, spreman sam suočiti se sa svakom situacijom", rekao je Sharif novinaru Reutersa u avionu u kojem je ostao više od sat vremena po slijetanju u Islamabad.

Dužnosnik imigracijske službe na aerodromu u Islamabadu ušao je u Sgarifov avion po slijetanju i zatražio od bivšeg premijera da pođe s njim, ali je Sharif to odbio, rekavši da ne ide nikuda bez svojih pristalica i osoblja te britanskih advokata.

Nakon 90 minuta provedenih u letjelici Sharif je izašao u pratnji svoje "svite".

Povratak bivšeg premijera nije obradovao pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa, koji ga je, kako je podsjetila britanska agencija, 1999. godine svrgnuo s vlasti u državnom udaru i protjerao u egzil.

Pakistanske vlasti su uoči Sharifova povratka uhapsile oko 4.000 njegovih pristalica i nekoliko lidera njegove Muslimanske lige i drugih stranaka koje ga podržavaju.

Zvanični Islamabad je u subotu zatražio od Sharifa (57) da ispuni obećanje i ne vraća se u zemlju podsjećajući da je bivšem premijeru, osuđenom 2000. godine na doživotnu zatvorsku kaznu zbog otmice i terorizma, bilo dozvoljeno da ode u egzil uz obećanje da se neće vratiti u zemlju za 10 godina.

Sharif, međutim, nije odustao od namjere da se vrati u Pakistan i kandidira za poslanika u parlamentu.

On je bio dva puta premijer Pakistana, od 1990. do 1993. i od 1997. do 1999. i nalazi se na čelu Muslimanske lige, koja je na izborima 2002. godine osvojila 9,4 posto glasova i dobila 14 od ukupno 272 poslanika.

Analitičari smatraju da bi Sharifov povratak mogao naškoditi političkim pregovorima koje general Musharraf vodi s bivšom premijerkom Benazir Bhutto, koja se također namjerava iz izgnanstva vratiti u Pakistan.

Bhutto je prvi put postala premijerka 1988. ali je nakon 20 mjeseci svrgnuta s vlasti zbog optužbi za korupciju. Ponovno je došla na čelo vlade 1993. ali je nakon tri godine opet smijenjena zbog nekoliko skandala vezanih za korupciju.

Benazir Bhutto je predsjednica glavne ljevičarske opozicijske stranke u zemlji, Pakistanske narodne stranke, koja važi za jednu od liberalnih stranaka u zemlji, a bori se za prava žena, obespravljenih i siromašnih.