Svijet
0

Bivši NBA igrač optužuje restoran za diskriminaciju

Totalsport
Joe Barry
Joe Barry
U ponedjeljak je počelo suđenje u kojem bivši NBA košarkaš, 53-godišnji Joe Barry Carroll, koji ima staž od 10 godina u najjačoj ligi svijeta, pokušava dokazati kako je jedan restoran u Atlanti diskriminirao tamnopute osobe.

Carroll i njegov prijatelj advokat Joseph Shaw, koji su obojica tamnoputi, sjeli su u martu 2006. godine u restoran Tavern at Phipps. Naručili su jelo i piće. Restoran i bar bili su puni. Kada su započeli svoj obrok, konobar ih je zamolio da ustupe svoja mjesta dvjema ženama bijele puti. Za okolnim stolovima su sjedili drugi gosti, redom svi bijelci, kojima nitko nije uputio takav zahtjev. Zapravo su njih dvojica bili jedini crnci u restoranu. Uljudno su odbili zahtjev i nastavili s obrokom i razgovorom.

Ubrzo su se pojavili žena i muškarac koji su se predstavili kao menadžeri, te su im rekli kako je ''običaj'' u restoranu da muškarci ustupaju svoja mjesta ženama. Carroll i Shaw su opet bili zamoljeni da napuste svoja mjesta. Odbili su još jednom, uz objašnjenje kako nisu dovršili svoje obroke.

Menadžeri su potom napravili scenu koju su dvojica prijatelja opisali kao ''vrlo neugodnu''. Uprava restorana im je zatvorila račun i odbila daljnju uslugu. Pozvali su i policiju. Kada se pojavio uniformirani policajac, bilo je očito da i on podržava ''običaj'' restorana. Carroll i Shaw su se plašili hapšenja, te su napustili restoran, iako nisu završili svoje obroke.

Ukupno su pet puta dobili zahtjev da ustupe svoja mjesta u restoranu. Niko od bijelih gostiju pritom niti jednom nije dobio takvu molbu. Rekli su da su ''traumatizirani i poniženi''.

Carroll je podnio tužbu Saveznom sudu, zatražio je nadoknadu štete u iznosu koji će odrediti porota prema svojoj savjesti, a u skladu s prezentiranim dokazima. Najavio je da će taj iznos proslijediti u dobrotvorne svrhe.

Joe Barry Carroll počeo je NBA karijeru 1980. godine u Golden State Warriorsima, a završio je 1991. godine u Phoenix Sunsima. Jednu sezonu igrao je i u milanskom klubu, tadašnjem Simacu, današnjem Armani Jeansu.