Njemačka
0

Bivši nacist osuđen na doživotni zatvor

FENA
Foto: DDP/AFP/File
Foto: DDP/AFP/File
Njemački sud je u utorak osudio jednoga bivšeg nacističkog oficira, koji je poslije rata mirno živio u Bavarskoj, na doživotnu kaznu zbog masakra počinjenog u Toscani 1944. godine u kojem je ubijeno 10 osoba.

Sud u Muenchenu, nakon 11-mjesečnog suđenja, presudio je da je Josef Scheungraber (1918), kriv zbog toga što je naredio ubistva civila u Falzanu u Toskani, kao odmazdu za napade talijanskih partizana.

Dok je slušao presudu, 90-godišnji Scheungraber je izgledao dobro. Odbacivao je optužbe tokom 11-mjesečnog suđenja. Tvrdio je da je civile predao vojnoj policiji i da ne zna šta im se poslije dogodilo, prenio je AFP.

Ovo je bilo jedno od posljednjih suđenja bivšim nacistima u Njemačkoj, podsjeća agencija Reuters.

Uskoro bi trebalo da započne i proces protiv Johna Demjanjuka, osumnjičenog čuvara u nacističkom logoru koji je u maju iz SAD-a deportiran u Njemačku. On je osumnjičen da je tokom Drugoga svjetskog rata pomogao u ubistvu 28.000 osoba.

Scheungraber, koji je desetljećima nakon Drugoga svjetskog rata živio kao slobodan čovjek u svom rodnom gradu u Bavarskoj, poricao je optužbe i tvrdio da je Talijane, koji su ubijeni, predao vojnoj policiji, te da nije znao što se poslije s njima dogodilo.