Svijet
0

Nekadašnji milijarder sve dao u humanitarne svrhe, danas ima tek dva miliona dolara

Klix.ba
Chuck Feeney
Chuck Feeney
Chuck Feeney, 82-godišnji američki biznismen porijeklom iz Irske, '80-ih godina je bio jedan od najbogatijih ljudi na svijetu. Danas posjeduje tek dva miliona dolara.

Feeney je jedan od najvećih filantropa koje je svijet upoznao. Više od 7,4 milijardi dolara dao je u humanitarne svrhe i za obrazovanje djece.

Obogatio se zahvaljujući duty free shopovima koje posjeduje širom svijeta. Godine 1984. on je 38,75 posto udjela vlasništva u kompaniji prebacio na privatnu humanitarnu fondaciju. Sebi je ostavio tek dva miliona dolara vrijednosti udjela.

Interesantno, u proteklim godinama držao je svoj filantropski način života u velikoj tajnosti nakon što je milijarde preusmjerio na obrazovanje djece koja nisu u mogućnosti to sebi priuštiti.

Kako piše Daily Mail, prije nego je ostatak naslijeđa predao u ruke svoje djece, naučio ih je kako da štede i zarađuju novac. Naprimjer, svi su radili za vrijeme odmora i tokom školovanja.

On je bio inspiracija vlasniku Microsofta Billu Gatesu i poznatom investitoru i vlasniku kompanije Berkshire Hathaway, Warrenu Buffettu, kada je u pitanju filantropski način života.

Feeney je donirao milijardu dolara Univerzitetu Cornell, gdje je i sam diplomirao 1956. godine. Također, donirao je 1,5 milijardi dolara za obrazovanje u Irskoj i još stotine miliona za irske humanitarne organizacije. Donirao je i više od 10 miliona dolara za istraživanje HIV-a.

Projekt "Smile", koji se bazira na pomoći djeci sa rascjepom nepca, od Fondacije Atlantic dobio je 20 miliona dolara, dok je za liječenje oboljelih od raka donirao blizu 370 miliona dolara.

Fondacija je također donirala 117 miliona dolara za istraživanja o AIDS-u u Južnoj Africi.

Tu je i novčana podrška kampanjama ukidanju smrtne kazne u SAD-u, pokrivanje troškova zdravstvenog osiguranja djeci koja nisu u mogućnosti platiti liječenje...