Svijet
0

Bivši menadžer predizborne kampanje Billa Clintona dao podršku Obami

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Čovjek koji je radio kao nacionalni menadžer predizborne kampanje bivšega američkog predsjednika Billa Clintona iskazao je podršku senatoru Baracku Obami.

David Wilhelm, koji je predvodio kampanju i kasnije postao predsjedavajući Demokratskoga nacionalnog komiteta, izjavio je kako Obama ima jedinstvenu sposobnost da potakne saradnju kao predsjednik sa 65 posto osvojenih glasova nakon zapaljivih godina s tijesnom većinom od 51 posto.

On je aludirao na to da bi Obama mogao vladati zemljom uz podršku velike koalicije, što je suprotno trenutnoj podijeljenoj podršci predsjedniku Georgeu W. Bushu, javio je AP.

Wilhelm je superdelegat koji se ranije nije izjašnjavao u predizbornoj utrci. Njegova podrška pomaže Obami u njegovoj utrci za delegatima nakon pobjeda na stranačkim izborima u Virdžiniji, Merilendu i u Distriktu Kolumbija.

Hillary Clinton ostaje u značajnoj prednosti među superdelegatima, koji su djelimično stranački zvaničnici, izabrani zvaničnici i ostali koju mogu glasati po vlastitom izboru na knvencijama za nominaciju.

Ukoliko utrka među delegatima na osnovu ishoda u primatrni izborima širom zemlje ostane tijesna, superdelegati bi mogli odlučiti o nominaciji. Obama vodi u delegataskoj utrci s 1.275 glasova prema 1.220 za Clinton, sudeći po posljednjoj statistici Associated Pressa. Uvjeravanje superdelegata da podrže Obamu mogla bi biti Wilhelmova ključna uloga u Obaminoj kampanji, kazao je on.