William Hague
0

"Bivši libijski zvaničnici neće dobiti imunitet"

FENA
Foto: Politics.co.uk
Foto: Politics.co.uk
Ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague izjavio je u ponedjeljak da libijskim zvaničnicima koji su napustili Moammara Gaddafija neće biti ponuđen imunitet od tužbi, ali bi mogle da budu ukinute sankcije koje su protiv njih uvele Evropska unija (EU) i Ujedinjene nacije (UN).

Hague je rekao da će ohrabriti bivšeg libijskog ministra vanjskih poslova Moussu Koussu da sarađuje s vlastima koje istražuju bombaški napad na avion iznad mjesta Lockerbie u Škotskoj 1988. godine, kao i s drugim napadima koji su povezani s Libijom.

Porodice nekih od 270 žrtava napada u Lockerbieju tražile su da Koussa odmah bude predat škotskoj policiji, a njegovo ispitivanje tražili su i rođaci 170 osoba poginulih u bombaškom napadu u Nigeru 1989. godine.

Britanski zvaničnici iz ministarstva vanjskih poslova trebali su da se u ponedjeljak sastanu s predstavnicima škotske policije kako bi dogovorili intervju s bivšim šefom libijske diplomatije.

Koussa je u srijedu iznenada doputovao u London i podnio ostavku na mjesto ministra vanjskih poslova Libije.

Hague je rekao da Koussu ne sprječava nikakav pravni razlog da napusti Britaniju, ali da nije pokazao namjeru da to učini, prenosi Reuters.

  • Nije pritvoren niti uhapšen, tako da, kako stvari stoje, on je slobodan da ide gdje poželi. Nije mi poznato da pokušava da napusti zemlju, rekao je britanski ministar.