Svijet
0

Bivši gruzijski predsjednik poziva na proteste protiv ukrajinske vlade

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Gotovo 2.000 ljudi okupilo se danas u središtu Kijeva na poziv bivšeg regionalnog guvernera Mikheil Saakashvilia, bivšeg predsjednika Gruzije, da se pobune protiv ukrajinske vlade.

Poznat po prozapadnim stajalištima u svojoj domovini Gruziji, Mikheil Saakashvili, koji je podnio ostavku na mjesto guvernera Odese ovaj mjesec, bio je jedan od stranih tehnokrata imenovanih na visoke vladine položaje u Ukrajini kako bi zemlju vodili proeuropskim putem.

Međutim, Mikheil Saakashvili, predsjednik Gruzije od 2004. do 2013., dao je ostavku na mjesto guvernera jer mu se, kako je rekao, onemogućavala borba protiv korupcije među visokim dužnosnicima.

"Kradu sve do čega dođu", rekao je Saakashvili prosvjednicima.

"Boje me se jer znam kako uništiti njihovu kulu od karata. Boje me se jer ne šutim."

Mikheil Saakashvili je bio velik pobornik proeuropske revolucije u Ukrajini kojom je s vlasti srušen proruski predsjednik. No često se sukobljavao s nekim članovima užeg kruga ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka.

Često ga se optuživalo da i on sam ima prevelike ambicije nakon što je objavio da namjerava osnovati opozicioni politički pokret koji bi mogao srušiti Porošenka s vlasti i dovesti do prijevremenih izbora, prenosi agencija Hina.