Svijet
0

Bivši direktor instituta "Yad Vashem" osumnjičen za ratne zločine

FENA
Litvansko tužilaštvo će saslušati Yitzaka Arada, bivšeg direktora instituta "Yad Vashem" u Jerusalemu kojeg sumnjiči za sudjelovanje u zločinima nad civilnim stanovništvom i zatvorenicima za vrijeme Drugoga svjetskog rata, saopćeno je u utorak iz tužilaštva.

"Uputili smo izraelskom tužilaštvu molbu za pravnu pomoć", izjavio je agenciji AFP tužitelj u državnom tužilaštvu Rimvydas Valentukevicius.

"Molimo ih da uruče Aradu službenu objavu o našim sumnjama i da ga saslušaju u okviru preliminarne istrage o mogućem učešću u zločinima protiv čovječnosti u Litvaniji, za vrijeme Drugoga svjetskog rata", precizirao je Valentukevicius.

Prema riječima tužitelja, istraga se vodi zbog ubistava nekoliko desetaka civila i ratnih zatvorenika koje su počinili pripadnici sovjetskog otpora za vrijeme nacističke okupacije.

"Arad je među osobama osumnjičenim za te zločine", izjavio je Valentukevicius.

Prema informacijama prikupljenim nakon pokretanja istrage u maju 2006. godine, moguće je da je Arad sudjelovao u pogubljenjima litvanskih pripadnika otpora krajem Drugoga svjetskog rata dok je bio član sovjetske sigurnosti NKVD, izjavio je tužitelj.

Sumnje se temelje na njegovim vlastititm sjećanjima i na dokumentima koje je pronašao Litvanski centar za istraživanje genocida i otpora.

"Raspolažemo mnogobrojnim dokumentima koji nam dopuštaju da mislimo kako je Arad učestvovao u kriminalnim radnjama", naglasio je Valentukevicius.

Yitzak Arad, rođen 1926. godine blizu Vilniusa, jedan je od najpoznatijih historičara holokausta. Rukovodio je instituttom "Yad Vashem" od 1972. do 1993. godine.