Svijet
0

Bivši CIA-in šef stanice u Milanu uhapšen u Panami

Klix.ba
Robert Seldon Lady
Robert Seldon Lady
Bivši CIA-in šef stanice u Milanu, Robert Seldon Lady (59), uhapšen je u Panami, nakon što je duže od decenije bježao talijanskoj policiji.

Ladyja je talijanski sud u odsustvu osudio zbog otmice Egipćanina osumnjičenog za terorizam. Talijansko ministarstvo pravde navodi kako je osuđen na devet godina zatvora.

Ovo je prvi slučaj da je neki CIA-in agent optužen za kidnapovanje i osuđen. Još 22 Amerikanca, uglavnom obavještajci, optužena su za svoju ulogu u "torturi" muslimanskog vjerskog službenika.

Lady je, u vrijeme otmice, bio šef CIA-ina stanice u Milanu. Optužen je za otmicu Hassana Mustafe Osame Nasra i pomaganje u njegovom dugogodišnjem pritvoru i mučenju.

"Nisam kriv. Odgovoran sam samo zato što sam izvršavao naredbe svojih nadređenih", rekao je Lady za talijanski list Il Giornale, 2009. godine.

Ranije je za GQ magazin rekao da ljudi koji rade za obavještajnu službu, rade stvari koje nisu legalne u zemlji u kojoj se nalaze.

"To je život van zakona, ali državne institucije čitavog svijeta imaju profesionalce u mom poslu, a na nama je da vršimo svoju dužnost. Tješim se podsjećajući se da sam bio vojnik i da sam bio u ratu protiv terorizma te nisam mogao raspravljati o naredbama koje su mi date", rekao je Lady talijanskim novinarima.

Za CIA-u je radio gotovo četvrtinu stoljeća. Svog poslodavca je opisao kao "avangardu demokratije", a svoje radno mjesto kao "najbolji posao koji je ikada imao".