Moguća i smrtna kazna
0

Bivši australijski vojnik osuđen za ubistvo u Kabulu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Bivši australijski vojnik Robert Langdon, koji je služio u Afganistanu, suočava se sa smrtnom kaznom u Kabulu nakon što je osuđen za ubistvo pripadnika lokalne sigurnosne službe, za koje je prvobitno okrivio talibane.

Australijski premijer Kevin Rudd, koji je u Afganistan poslao oko 1.500 vojnika, usprotivio se u srijedu smrtnoj kazni i najavio da će njegova vlada intervenirati u tom slučaju, prenosi agencija Reuters.

"Kao vlada uvijek pružamo pomoć svakome građaninu Australije optuženom za zločin koji se kažnjava smrću", rekao je Rudd, dodajući kako ne bi bilo pametno da se u ovom trenutku predviđa djelotvornost bilo kakve posebne intervencije.

Langdon (38) uhapšen je u maju prošle godine zbog ubistva pripadnika afganistanske službe sigurnosti.

Australac je prvobitno okrivio talibane za ubistvo, ali je kasnije na sudu priznao da ga je on ubio tokom žustre rasprave. U to vrijeme Langdon je radio za američku kompaniju Four Horsemen International.

Radnici američkih privatnih sigurnosnih kompanija koje imaju ugovore s vojskom SAD-a postali su poznati nakon incidenta u Bagdadu 2007. godine kada su zaposleni u kompaniji Blackwater ubili 17 civila.

Američki sud je u decembru odbacio sve tužbe za ubistvo iz nehata podnesene protiv radnika Blackwatera koji su kao plaćenici radili za američku vojsku.

Dva plaćenika firme Paravant LLC, jedinice Blackwatera, koji je nedavno preimenovan u Xe, uhapšena su početkom januara u Afganistanu zbog sumnje da su ubili dva i ranili jednog Afganistanca u Kabulu.