Svijet
161

Bivši advokat napadača iz Nice: Nije bio mnogo inteligentan, religija ga je opčinila

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Advokat koji je prethodno branio počinioca terorističkog napada u Nici koji je prošle sedmice u krvavom piru ubio 84 ljudi, rekao je da njegov bivši klijent nije bio mnogo inteligentan i da je bio pod velikim utjecajem religije, prenosi CNN.

Corentin Delobel branio je Mohameda Lahouaiej-Bouhlela (31) koji je 20 tona teškim kamionom u prepunom šetalištu u Nici usmrtio 84 ljudi u četvrtak navečer. U to vrijeme, advokat je kazao da Mohamed nije pokazivao bilo kakve znakove radikalizacije.

"Rekao sam sebi da moram raditi svoj posao. Ali, da sam ga radio loše, on bi možda sada bio u zatvoru i nikada ne bi počinio ovakvo nešto“, rekao je Corentin.

Mohamedu je prije ovoga napada izrečena uslovna zatvorska kazna od šest mjeseci, nakon što je osuđen za nasilje i posjedovanje oružja, saopćile su vlasti. Advokat je dodao kako je njegov klijent imao i bračnih problema te da je bio osuđivan i za nasilje u porodici.

Corentin je za CNN izjavio kako je njegov nekadašnji klijent bio predani džihadista.

"Bouhel nikada nije bio 'čist' kada je riječ o religiji, uvijek je naginjao radikalizmu", izjavio je u subotu ministar unutrašnjih poslova Francuske Bernard Cazeneuve.