Svijet
0

Bivšem igumanu "Hopova" bit će ponovno suđeno

FENA
Novi Sad
Novi Sad
Vrhovi sud Srbije ukinuo je presude Općinskoga i Okružnog suda u Novom Sadu kojima je bivšem igumanu fruškogorskog manastira Hopovo Ilarionu izrečena kazna zatvora zbog bluda nad maloljetnicima i predmet vratio na ponovno suđenje novosadskome općinskom sudu.

Općinski sud je Ilariona, čije je svjetovno ime Jovan Mišić, osudio na 10 mjeseci zatvora, a Okružni sud, odlučujući u drugom stepenu, preinačio kaznu na godinu dana zatvora.

Glasnogovornica Vrhovnog suda Vesna Dabić izjavila je u ponedjeljak Tanjugu da je branilac Ilariona podnio tom sudu vanredni pravni lijek - zahtjev za ispitivanje zakonitosti pravosnažnih presuda.

U tom zahtjevu odbrana je navela da je "prvostepena presuda donesena uz bitne povrede postupka jer je na glavnom pretresu povrijeđeno Mišićevo pravo na odbranu".

Branilac je ukazao da "Mišić nije uredno pozvan na glavni pretres, pa je sud odluku donio u njegovom odsustvu i bez njegovog saslušanja na glavnom pretresu i tako mu uskratio mogućnost da se izjasni o dokazima izvedenim na glavnom pretresu", precizirala je Dabić.

Ona je rekla da je u zahtjevu za ispitivanje pravnosnažnih presuda, ukazano i da je "drugostepeni sud odbio žalbu optuženog, čime je učinjena ista povreda zakona".

Ilariona je optužnica teretila da je 2001. godine u dvorskoj bašti u Sremskim Karlovcima navodio na blud maloljetne dječake čija su imena navedena u optužnici.

Poslije podizanja optužnice vladika sremski Vasilije smijenio ga je s mjesta starješine manastira Hopovo.